Rostbef pieczony w sosie z czerwonego wina, warzyw i ziół, podany ze smażonym selerem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- rostbef (około 1kg)
- pieprz
- sól
- 3 marchewki
- 4 cebule
- 5 suszonych moreli
- czerwone wytrawne wino
- kora cynamonu
- 3 łyżki masła
- marynata do mięsa:
- 4 łyżki musztardy dijon
- 2 gałązki rozmarynu
- świeży lubczyk
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- oliwa
- smażony seler:
- duży seler
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 4 łyżki octu balsamicznego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso zwiń szpagatem, dzięki temu zachowa swój kształt i upiecze się równomiernie.
Dopraw je solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso namaceruj i odstaw. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż. Cebule przekrój na połówki. Morele posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Przesmaż cebule i morele. Dodaj wino i korę cynamonu. Warzywa podduś przez chwilę. Mięso obsmaż dokładnie z każdej strony. Do brytfanki przełóż mięso i warzywa z sosem. Dodaj marchewki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po pieczeniu sprawdź temperaturę mięsa. Najlepsza temperatura dla wołowiny to 55-60 stopni. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.
Selera pokrój w duża kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Dopraw je solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso namaceruj i odstaw. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż. Cebule przekrój na połówki. Morele posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Przesmaż cebule i morele. Dodaj wino i korę cynamonu. Warzywa podduś przez chwilę. Mięso obsmaż dokładnie z każdej strony. Do brytfanki przełóż mięso i warzywa z sosem. Dodaj marchewki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po pieczeniu sprawdź temperaturę mięsa. Najlepsza temperatura dla wołowiny to 55-60 stopni. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.
Selera pokrój w duża kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W