Orzechowiec
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody
- Masa orzechowa:
- 400 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- Masa budyniowa jak do karpatki:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek do którego wlewamy całe jaja, mleko i miód. Na około rozkładamy kawałki miękkiego masła, posypujemy całość cukrem i sodą. Zagniatamy rozcierając składniki w dłoniach. Ciasto dzielimy na dwie części i i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Jedną część podpiekamy w temp. 160 stopni ok. 30 minut, do suchego patyczka.
W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Jak cukier rozpuści się w maśle, studzimy lekko i rozkładamy masę na drugiej części ciasta, tej nieupieczonej. Wstawiamy do pieca na ok. 40 minut.
Przygotowujemy masę budyniową. 2/3 mleka podgrzewamy z cukrem i masłem aż do rozpuszczenia się cukru i zagotowania mleka. Osobno miksujemy dokładnie 1 szklankę mleka, jaja i obie mąki . Wlewamy masę jajeczną do bardzo gorącego mleka i podgrzewamy, ciągle bardzo dokładnie mieszając. Gotujemy całość ok. 3 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy chłodnym kremem. Smarujemy go na blacie bez orzechów, zachowując na rantach wolne ok. 1,5 cm, ponieważ po nałożeniu ciężkiej, drugiej warstwy ciasta z orzechami krem rozejdzie się na boki. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. Musi zmięknąć i łatwiej się będzie kroić.
W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Jak cukier rozpuści się w maśle, studzimy lekko i rozkładamy masę na drugiej części ciasta, tej nieupieczonej. Wstawiamy do pieca na ok. 40 minut.
Przygotowujemy masę budyniową. 2/3 mleka podgrzewamy z cukrem i masłem aż do rozpuszczenia się cukru i zagotowania mleka. Osobno miksujemy dokładnie 1 szklankę mleka, jaja i obie mąki . Wlewamy masę jajeczną do bardzo gorącego mleka i podgrzewamy, ciągle bardzo dokładnie mieszając. Gotujemy całość ok. 3 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy chłodnym kremem. Smarujemy go na blacie bez orzechów, zachowując na rantach wolne ok. 1,5 cm, ponieważ po nałożeniu ciężkiej, drugiej warstwy ciasta z orzechami krem rozejdzie się na boki. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. Musi zmięknąć i łatwiej się będzie kroić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W