Rabarbarowe ciasto na oliwie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 5 jajek
- skórka z 1 ½ pomarańczy
- 1 ¼ filiżanki plus 4 łyżki cukru
- 2 filiżanki oliwy extra virgin
- 2 filiżanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 filiżanki pokrojonego rabarbaru
- sok z 1 pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Jajka zmiksować ze skórką pomarańczy i cukrem (4 łyżki cukru odłożyć). Miksując na wolnych obrotach wlać cienkim strumieniem oliwę.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z mieszanką jajeczną do uzyskania gładkiego ciasta.
Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec godzinę, aż będzie rumiane. Będzie gotowe, kiedy wbity w nie patyczek będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rabarbar wymieszać z odłożonym wcześniej cukrem, sokiem z pomarańczy i łyżką oliwy. Rozłożyć równą warstwą w formie do pieczenia. Piec przez 12-15 minut.
Podawać ciasto przybrane pieczonym rabarbarem.
Druga wersja:
Rabarbar z wymienionymi wcześniej dodatkami podsmażyć na patelni. Przełożyć do formy, zalać ciastem i upiec.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z mieszanką jajeczną do uzyskania gładkiego ciasta.
Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec godzinę, aż będzie rumiane. Będzie gotowe, kiedy wbity w nie patyczek będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rabarbar wymieszać z odłożonym wcześniej cukrem, sokiem z pomarańczy i łyżką oliwy. Rozłożyć równą warstwą w formie do pieczenia. Piec przez 12-15 minut.
Podawać ciasto przybrane pieczonym rabarbarem.
Druga wersja:
Rabarbar z wymienionymi wcześniej dodatkami podsmażyć na patelni. Przełożyć do formy, zalać ciastem i upiec.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W