Rabarbarowe ciasto na oliwie

Rabarbarowe ciasto na oliwie
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 5 jajek
  • skórka z 1 ½ pomarańczy
  • 1 ¼ filiżanki plus 4 łyżki cukru
  • 2 filiżanki oliwy extra virgin
  • 2 filiżanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 filiżanki pokrojonego rabarbaru
  • sok z 1 pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Jajka zmiksować ze skórką pomarańczy i cukrem (4 łyżki cukru odłożyć). Miksując na wolnych obrotach wlać cienkim strumieniem oliwę.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z mieszanką jajeczną do uzyskania gładkiego ciasta.
Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec godzinę, aż będzie rumiane. Będzie gotowe, kiedy wbity w nie patyczek będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rabarbar wymieszać z odłożonym wcześniej cukrem, sokiem z pomarańczy i łyżką oliwy. Rozłożyć równą warstwą w formie do pieczenia. Piec przez 12-15 minut.
Podawać ciasto przybrane pieczonym rabarbarem.

Druga wersja:
Rabarbar z wymienionymi wcześniej dodatkami podsmażyć na patelni. Przełożyć do formy, zalać ciastem i upiec.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA