Pizzetki dla przyjaciół
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 300 ml wody
- 15 g drożdży
- oliwa z oliwek
- 500 g mąki do pizzy
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka soli
- 2 kulki mozzarelli
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- świeży tymianek
- gałka muszkatołowa
- bazylia świeża
- 1 słoik małży wędzonych
- 1 opakowanie rukoli
- oliwa
- parmezan
- świeżo mielony pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ok. 100 ml wody i mieszamy. Dosypujemy 2-3 łyżki mąki i rozcieramy grudki. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby podrosły.
Mąkę przesypujemy do miski miksera, dodajemy sól i rozmaryn. Wlewamy zaczyn, resztę wody i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto przez ok. 10 minut. Odstawiamy w misce nasmarowanej oliwą, przykryte folią spożywczą na ok. 1,5 – 2 h, żeby podwoiło swoją objętość.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Śmietanę miksujemy ze szczyptą soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dzielimy ciasto na pizzę na 8 porcji o podobnej wadze. Rozciągamy w dłoniach na placuszki i smarujemy śmietaną, układamy po kilka sztuk małży, rozkładamy rwaną w dłoniach mozzarellę, listki tymianku i pieczemy, aż się ze złoci.
Na gorące kładziemy listki rukoli, przyprawiamy pieprzem i cienko oskrobanymi listkami parmezanu, można również lekko skropić dobrą oliwą.
Mąkę przesypujemy do miski miksera, dodajemy sól i rozmaryn. Wlewamy zaczyn, resztę wody i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto przez ok. 10 minut. Odstawiamy w misce nasmarowanej oliwą, przykryte folią spożywczą na ok. 1,5 – 2 h, żeby podwoiło swoją objętość.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Śmietanę miksujemy ze szczyptą soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dzielimy ciasto na pizzę na 8 porcji o podobnej wadze. Rozciągamy w dłoniach na placuszki i smarujemy śmietaną, układamy po kilka sztuk małży, rozkładamy rwaną w dłoniach mozzarellę, listki tymianku i pieczemy, aż się ze złoci.
Na gorące kładziemy listki rukoli, przyprawiamy pieprzem i cienko oskrobanymi listkami parmezanu, można również lekko skropić dobrą oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W