Małże i pici
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 9)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia nowozelandzka (maoryska)
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
-
2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 250 ml (1 szklanka) białego wina, na przykład sauvignon blanc
- 1 pomidor, bez nasion, pokrojony na kawałki 5 mm
- szczypta szafranu, namoczonych w 1 łyżce ciepłej wody
- 1 kg małży, oczyszczonych
- ¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki
- kawałki cytryny do podania
-
Ciasto na pici
- 75 g (1 szklanka) mąki chlebowej
- 85 g mąki semoliny (1 szklanka), dodatkowo do podsypania
- 80 ml (⅓ szklanki) letniej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby zrobić ciasto na makaron pici, wymieszaj w misce obie mąki ze szczyptą soli. Zrób wgłębienie pośrodku, stopniowo dodawaj wodę i mieszaj widelcem, aż do połączenia składników. Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i zagniataj 8-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i zostaw na 20 minut.
Zmocz dłonie wodą i rozwałkuj ciasto tak, żeby powstała jedna, długa kluska o średnicy 5 milimetrów. Podsyp blat semoliną i zawiń makaron spiralnie. Odstaw na bok.
Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj czosnek i szalotki i smaż przez 3 minuty, aż składniki zmiękną. Dodaj wino i zagotuj. Gotuj jeszcze przez minutę, dodaj pomidory, szafran i wszystko wymieszaj.
Dodaj pici i gotuj przez 2 minuty. Dopraw szczyptą soli, dodaj małże i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż muszle się otworzą. Posyp pietruszką i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Serwuj małże z kawałkami cytryn.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź