Domowe cannelloni z pastą fasolową
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 250 g fasoli Jaś
- 2-3 łyżki oliwy
- garść suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki zalewy z kaparów
- sok i skórka z cytryny
- sól
- pieprz do smaku
- kilka listków świeżej szałwii
- kilka gałązek świeżego tymianku
- opakowanie makaronu lasagne
- Sos:
- cebula
- łyżka masła
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 kapary
- 3 łyżki zalewy z kaparów
- mała garść orzechów włoskich
- szklanka śmietany 18%
- sól
- suszone, sproszkowane pomidory
- łyżeczka musztardy Dijon
- natka pietruszki
- puszka tuńczyka w kawałkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce rozgnieć tłuczkiem ugotowaną i wysuszoną wcześniej w piekarniku fasolę. Dodaj oliwę, pokrojone suszone pomidory, kapary, zalewę z kaparów, sok, skórkę z cytryny, sól, pieprz i świeże zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Płaty makaronowe do lasagne podgotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, żeby trochę zmiękły. Na płat nałóż porcję farszu i zwiń. Brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż rurki i zalej sosem śmietanowym. Na łyżce masła i odrobinie oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kapary, orzechy i zalewę z kaparów. Składniki podsmaż. Dodaj śmietanę. Sos dopraw solą, suszonymi pomidorami i musztardą Dijon. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i kawałki tuńczyka. Gotowym sosem zalej cannelloni i piecz w piecu przez 20 minut w 160 stopniach. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W