Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Po-smak Turcji
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 200 g mielonej jagnięciny
- 20 sporych suszonych moreli
- ¼ szklanka ryżu długoziarnistego ugotowanego al dente
- garść pistacji
- 2 laski cynamonu
- 5 goździków
- szczypta suszonego chilli
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Morele zalać ciepłą wodą i odstawić by zmiękły i trochę napęczniały. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić laskę cynamonu i 3 goździki. Smażyć przez chwilę, aż korzenie uwolnią aromat. Dodać mięso , przesmażyć. Dodać pistacje i ryż, doprawić solą, pieprzem i chilli, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Morele osączyć (ale wodę z moczenia zostawić), naciąć w ten sposób, by powstałe małe kieszonki. Do kieszonek nałożyć farsz. Napełnione morele ułożyć w garnku, dodać laskę cynamonu, 2 goździki i zalać wodą z moczenia moreli. Przykryć pokrywką i gotować pod przykryciem, na małym gazie przez 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W