Karp w sosie piwnym z pieczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 2 duże filety z karpia ze skórą
- cebule
- szklanka piwa
- łyżka musztardy
- olej i masło do smażenia
- mąka
- sól
- pieprz
Pieczone ziemniaki:
- 4 duże ziemniak
- ½ kostki masła
- szklanka gruboziarnista soli morskiej
- 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (pietruszka, rozmaryn, lubczyk)
- 2 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety podziel na kawałki. Dopraw solą, pieprzem i obtocz je w mące.
Kawałki karpia przesmaż na maśle skórą do powierzchni patelni. Gdy skóra będzie już złocista, przerzuć karpia na drugą stronę i smaż, co jakiś czas podlewaj masłem. Usmażonego karpia ściągnij z patelni.
Na tej samej patelni przesmaż krążki cebuli. Następnie ułóż skórą do góry usmażone kawałki karpia i całość podlej piwem. Dodaj łyżkę musztardy.
Karpia duś przez 15 minut aż piwo odparuje i powstanie smaczny sos.
Idealnym dodatkiem do ryby będą pieczone ziemniaki z ogniska.
Posiekane zioła wymieszaj ze startym czosnkiem i masłem na jednolitą masę. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i wilgotne natnij w krzyż, a w środku każdego nacięcia umieść porcję masła.
Folię aluminiową porwij na cztery spore kawałki. Na środek każdego kawałka folii wysyp porcję soli i ułóż na niej ziemniaka - sól pomoże wyciągnąć z niego wodę. Każdego ziemniaka dokładnie zawiń w folię i piecz w ognisku około 40 minut. Smacznego!
Kawałki karpia przesmaż na maśle skórą do powierzchni patelni. Gdy skóra będzie już złocista, przerzuć karpia na drugą stronę i smaż, co jakiś czas podlewaj masłem. Usmażonego karpia ściągnij z patelni.
Na tej samej patelni przesmaż krążki cebuli. Następnie ułóż skórą do góry usmażone kawałki karpia i całość podlej piwem. Dodaj łyżkę musztardy.
Karpia duś przez 15 minut aż piwo odparuje i powstanie smaczny sos.
Idealnym dodatkiem do ryby będą pieczone ziemniaki z ogniska.
Posiekane zioła wymieszaj ze startym czosnkiem i masłem na jednolitą masę. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i wilgotne natnij w krzyż, a w środku każdego nacięcia umieść porcję masła.
Folię aluminiową porwij na cztery spore kawałki. Na środek każdego kawałka folii wysyp porcję soli i ułóż na niej ziemniaka - sól pomoże wyciągnąć z niego wodę. Każdego ziemniaka dokładnie zawiń w folię i piecz w ognisku około 40 minut. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W