Delikatna zupa rybna
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
Składniki:
- 300 g krewetek tygrysich
- 350 g fileta z dorsza
- 2 nieduże marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- szczypta cukru trzcinowego
- skórka z połowy cytryny
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść liści świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju do smażenia
- półtora litra wywaru z warzyw
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewki i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Umyty seler naciowy pokrój w drobne kawałki.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut, ciągle mieszając.
Następnie dodaj uprzednio przygotowany wywar z warzyw i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut.
Jako ostatnie dodaj pomidory obrane ze skórki i pokrojone w łódeczki oraz przecier pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia. Na tym etapie możesz dodać sól, cukier oraz pieprz do smaku.
Do wrzącej zupy dodaj krewetki oraz filet z dorsza pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak, by ryba się nie rozpadła. Na sam koniec dodaj skórkę z cytryny.
Podawaj zupę posypaną natką kolendry.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Umyty seler naciowy pokrój w drobne kawałki.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut, ciągle mieszając.
Następnie dodaj uprzednio przygotowany wywar z warzyw i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut.
Jako ostatnie dodaj pomidory obrane ze skórki i pokrojone w łódeczki oraz przecier pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia. Na tym etapie możesz dodać sól, cukier oraz pieprz do smaku.
Do wrzącej zupy dodaj krewetki oraz filet z dorsza pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak, by ryba się nie rozpadła. Na sam koniec dodaj skórkę z cytryny.
Podawaj zupę posypaną natką kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W