Smażony jesiotr w palonym maśle i w sosie chrzanowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 4 polędwice z jesiotra
- ½ kostki masła
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
Panierka do ryby:
- 4 łyżki bułki tartej
- świeże zioła, po łyżce posiekanych: szałwia/natka/tymianek
- czosnek
- Sos chrzanowy z morelami:
- 500 g moreli
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki miodu
- sól
- 2-3 łyżki stołowe ocet winny malinowego
- 4 łyżki ostrego chrzanu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztarda w proszku
- 60 ml szklanki słodkiej śmietanki
- 60 ml szklanki białego wytrawnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwice z jesiotra opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuść pół kostki masła, dodaj ząbki czosnku i świeży tymianek. Rybę obsmaż na maśle z obu stron. Zmiksuj świeże zioła z bułką tartą.
W tak przygotowanej panierce obtocz obsmażane kawałki ryby i przełóż je na blaszkę. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 140 stopniach przez ok. 10 minut.
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło, dodaj kawałki moreli. Podsmaż. Dolej miodu. Posól i dolej ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
Morele gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyn się zredukuje, a morele się rozpadną. Na końcu dodaj chrzan, śmietankę, wino i musztardę w proszku. Sos przetrzyj przez sitko, tak by sos był aksamitnie gładki.
Na talerz nałóż porcję sosu i ryby. Smacznego!
Na patelni rozpuść pół kostki masła, dodaj ząbki czosnku i świeży tymianek. Rybę obsmaż na maśle z obu stron. Zmiksuj świeże zioła z bułką tartą.
W tak przygotowanej panierce obtocz obsmażane kawałki ryby i przełóż je na blaszkę. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 140 stopniach przez ok. 10 minut.
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło, dodaj kawałki moreli. Podsmaż. Dolej miodu. Posól i dolej ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
Morele gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyn się zredukuje, a morele się rozpadną. Na końcu dodaj chrzan, śmietankę, wino i musztardę w proszku. Sos przetrzyj przez sitko, tak by sos był aksamitnie gładki.
Na talerz nałóż porcję sosu i ryby. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W