Makowiec z kremem z białej czekolady

Makowiec
Oceń przepis:
83 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • Na 3 blaty biszkoptowo-makowe:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)
  • 200 g maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)
  • Nasączenie:
  • pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej
  • 3 łyżki rumu
  • składniki nasączenia wymieszać
  • Krem z białej czekolady:
  • 300 g białej czekolady, posiekanej
  • 400 ml śmietany kremówki 36%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Robimy spody. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, odłożyć. Wymieszać z makiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, dalej ubijając, do połączenia. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej biszkopt, wyrównać jego powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów.

Przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę należy podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył.

Na tortownicy ułożyć pierwszy biszkoptowy blat, nasączyć 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu z białej czekolady. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą ponczu, udekorować kremem boki i wierzch ciasta. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Przepis konkursowy Elżbiety Atamańczuk ze Złotoryi

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA