Zupa rybna

Zupa rybna
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • 1 tuszka karpia
  • 2 płotki
  • 1 okoń
  • 3 raki
  • 4 pietruszki
  • 3 marchewki
  • kawałek selera naciowego
  • 1 koper włoski
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • odrobina koniaku
  • puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • łyżka oleju rzepakowego
  • Szyjki rakowe w cieście:
  • garść szyjek rakowych
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • odrobina wody mineralnej
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie i oleju rzepakowym. Dodaj gałązkę tymianku, kawałki ryb i raki. Dorzuć gwiazdkę anyżu i kilka ziaren ziela anielskiego i podsmażaj, mieszając, jeszcze przez 1-2 minuty. Podlej odrobiną koniaku i flambiruj. Wszystko zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Całość zmiksuj i dodaj przesmażone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Podgotuj chwilę na małym ogniu i przetrzyj przez sito. Z jaj, mąki kukurydzianej, wody mineralnej przygotuj ciasto naleśnikowe. Szyjki rakowe obtocz w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju. Zupę podawaj z szyjkami rakowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA