Zupa rybna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie: Wigilia
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 tuszka karpia
- 2 płotki
- 1 okoń
- 3 raki
- 4 pietruszki
- 3 marchewki
- kawałek selera naciowego
- 1 koper włoski
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 2 cebule
- 1 gałązka tymianku
- 1 gwiazdka anyżu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- odrobina koniaku
- puszka pomidorów
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- łyżka oleju rzepakowego
- Szyjki rakowe w cieście:
- garść szyjek rakowych
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- odrobina wody mineralnej
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie i oleju rzepakowym. Dodaj gałązkę tymianku, kawałki ryb i raki. Dorzuć gwiazdkę anyżu i kilka ziaren ziela anielskiego i podsmażaj, mieszając, jeszcze przez 1-2 minuty. Podlej odrobiną koniaku i flambiruj. Wszystko zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Całość zmiksuj i dodaj przesmażone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Podgotuj chwilę na małym ogniu i przetrzyj przez sito. Z jaj, mąki kukurydzianej, wody mineralnej przygotuj ciasto naleśnikowe. Szyjki rakowe obtocz w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju. Zupę podawaj z szyjkami rakowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Potrawy wigilijne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W