Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- 15 minut Jamiego (odc. 21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:kurczak:
4 udka kurczaka bez skóry i kości
1 czubata łyżeczka chińskiej mieszanki Pięciu Smaków
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka nieprażonego ziarna sezamu
1 świeża czerwona chili
laksa:
1 kostka drobiowego lub warzywnego bulionu
1 dynia piżmowa (tylko górna część, bez pestek)
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
1 świeża czerwona chili
1 łyżeczka kurkumy
½ pęczka dymki
1 czubata łyżeczka masła arachidowego
4 suszone liście limonki kaffir
½ pęczka świeżej kolendry
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżka sosu rybnego
300 g makaronu ryżowego wstążki
2 pęczki szparagów (600 g)
1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleczka kokosowego
3 limonki
Przygotowanie:
Na dużym arkuszu pergaminu obtocz mięso kurczaka w soli, pieprzu i mieszance Pięciu Smaków. Przykryj udka pergaminem i rozbij wałkiem do ciasta albo patelnią na grubość 1,5 cm. Rozłóż je na gorącej patelni grillowej i smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone. Wlej około 800 ml wrzątku do dużego garnka i pokrusz koskę bulionową.
Odetnij szypułkę dyni, pokrój na kawałki nie obierając (pozostałą część przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ zachowaj na inną okazję). Zetrzyj dynię na tarce w malakserze i włóż do wrzącego bulionu. Wymień w malakserze tarkę na nóż i włóż do pojemnika obrany czosnek, imbir, chili, kurkumę, oczyszczone dymki, masło arachidowe, liście limonki kaffir i łodyżki kolendry (liście zachowaj). Wlej olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Zmiksuj wszystko na pastę, przełóż do garnka z bulionem i dodaj makaron.
Umyj szparagi, odkrój dolną część łodyg, a resztę pokrój pod kątem, zostawiając czubki w całości. Dodaj je do garnka z bulionem, zalej mleczkiem kokosowym, a gdy zawrze spróbuj, dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym wyłącz palnik. Polej smażące się na patelni kawałki kurczaka miodem i sokiem z limonki, posyp sezamem i podrzuć albo przemieszaj. Podaj laksę z cząstkami limonki, kolendrą i plasterkami świeżej chili.
© Jamie Oliver
www.jamieoliver.com
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W