Zapiekanka mięsno-warzywna

Zapiekanka mięsno-warzywna
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g kiełbasy
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g sera zółtego tartego
  • 2 jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kiełbasę i warzywa pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj czosnek, chwilę podduś i dodaj mięso mielone. Dodaj pomidory razem z sokiem i duś do momentu aż płyn odparuje i całość zgęstnieje. W tym czasie ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę i dodaj jajka oraz ser. Dopraw puree solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do uduszonego mięsa dodaj groszek, sól, pieprz i majeranek. Wyłoż wszystko do naczynia do zapiekania i wyszprycuj na to ziemniaki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA