Duszony kurczak z młodymi warzywami i z młodymi ziemniakami pieczonymi w jogurcie

Duszony kurczak z młodymi warzywami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka umyj w letniej wodzie i porządnie wytrzyj. Podziel na 6 części i natrzyj solą oraz pieprzem po czym dodaj starty czosnek, świeże zioła, skórkę z cytryny i oliwę. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Marchewkę, pora i cebulki pokrój maksymalnie na połowę. Gdy kurczak swoje odsiedzi, rozgrzej mocno patelnię, przesmaż kurczaka i warzywa. Całość przełóż do garnka ciśnieniowego. Dolej odrobinę bulionu i duś przez ok. 20 min. W trakcie duszenia kurczaka, ugotuj na w pół twardo ziemniaki, odcedź i przełóż do brytfanki. W misce wymieszaj jogurt z cytryną i zalej ziemniaki. Wstaw do piekarnika i piecz aż się zrumienią. Podawaj ziemniaki na jednym półmisku, a kuraka z warzywami na drugim.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA