Duszony kurczak z młodymi warzywami i z młodymi ziemniakami pieczonymi w jogurcie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kurczak zagrodowy
- 3 ząbki młodego czosnku
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn, listek laurowy, lubczyk
- skórka z cytryny
- 2 szt. młodej marchewki
- 2 młode pory
- 8 szt. cebulek młodych, małyche
- pieprz
- 1 kg młodych ziemniaków
- 400 ml jogurtu greckiego
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka umyj w letniej wodzie i porządnie wytrzyj. Podziel na 6 części i natrzyj solą oraz pieprzem po czym dodaj starty czosnek, świeże zioła, skórkę z cytryny i oliwę. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Marchewkę, pora i cebulki pokrój maksymalnie na połowę. Gdy kurczak swoje odsiedzi, rozgrzej mocno patelnię, przesmaż kurczaka i warzywa. Całość przełóż do garnka ciśnieniowego. Dolej odrobinę bulionu i duś przez ok. 20 min. W trakcie duszenia kurczaka, ugotuj na w pół twardo ziemniaki, odcedź i przełóż do brytfanki. W misce wymieszaj jogurt z cytryną i zalej ziemniaki. Wstaw do piekarnika i piecz aż się zrumienią. Podawaj ziemniaki na jednym półmisku, a kuraka z warzywami na drugim.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W