Papryka igołomska faszerowana
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 6 papryk igołomskich,
- 2 ziemniaki
- liście selera
Farsz:
- 350 g zielonej soczewicy
- ½ szklanki surowego ryżu
- 1 cebula
- ½ pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki syropu z agawy sól
Sos:
- 2,5 - 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1,5 kartonika passaty pomidorowej / 600 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować dużo wody. Dodać soczewicę i gotować do miękkości soczewicy, około 20 - 25 minut.
W międzyczasie przygotować resztę farszu oraz sos.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Wszystko włożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Następnie do rondelka dodać wszystkie składniki sosu i podgrzewać, kiedy zacznie się gotować wyłączyć, dokładnie zamieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z gotowanej soczewicy odlać prawie całą wodę, pół szklanki zostawić. Soczewicę pozostawić w garnku i przy pomocy ręcznego blendera niedokładnie zblendować.
Następnie wyjąć z garnka, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami farszu i dokładnie zagnieść farsz rękami. Jeśli wydaje się być zbyt suchy i sypki, dolać kilka łyżek wody z gotowania soczewicy, na koniec doprawić do smaku solą.
W każdej papryce wykrawać mały otwór – tylko taki, aby pozbyć się łodygi.
Do środka małą łyżeczką wkładać farsz nie wypełniając papryk za mocno, a następnie zakorkować paprykę kawałkiem surowego ziemniaka. Powtórzyć ze wszystkimi paprykami.
Gotowe papryki ciasto ułożyć w tym samym garnku, w którym gotowała się soczewica. Wlać sos pomidorowy, włożyć kilka liści selera i gotować 30 - 40 minut pod przykryciem.
Porada: Aby ryż odpowiednio ugotował się we wnętrzu papryk, gotujcie soczewicę w dużej ilości wody i nie odcedzajcie jej zbyt dokładnie.
Sosu musi być tyle, aby przykrył papryki – w zależności od szerokości garnka potrzebna będzie jego inna ilość, dlatego sosu może być trochę za dużo lub odrobinę za mało.
W międzyczasie przygotować resztę farszu oraz sos.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Wszystko włożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Następnie do rondelka dodać wszystkie składniki sosu i podgrzewać, kiedy zacznie się gotować wyłączyć, dokładnie zamieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z gotowanej soczewicy odlać prawie całą wodę, pół szklanki zostawić. Soczewicę pozostawić w garnku i przy pomocy ręcznego blendera niedokładnie zblendować.
Następnie wyjąć z garnka, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami farszu i dokładnie zagnieść farsz rękami. Jeśli wydaje się być zbyt suchy i sypki, dolać kilka łyżek wody z gotowania soczewicy, na koniec doprawić do smaku solą.
W każdej papryce wykrawać mały otwór – tylko taki, aby pozbyć się łodygi.
Do środka małą łyżeczką wkładać farsz nie wypełniając papryk za mocno, a następnie zakorkować paprykę kawałkiem surowego ziemniaka. Powtórzyć ze wszystkimi paprykami.
Gotowe papryki ciasto ułożyć w tym samym garnku, w którym gotowała się soczewica. Wlać sos pomidorowy, włożyć kilka liści selera i gotować 30 - 40 minut pod przykryciem.
Porada: Aby ryż odpowiednio ugotował się we wnętrzu papryk, gotujcie soczewicę w dużej ilości wody i nie odcedzajcie jej zbyt dokładnie.
Sosu musi być tyle, aby przykrył papryki – w zależności od szerokości garnka potrzebna będzie jego inna ilość, dlatego sosu może być trochę za dużo lub odrobinę za mało.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W