Curry z bakłażanów z masłem nerkowcowym

Curry z bakłażana z masłem nerkowcowym
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 bakłażan (500 g)
  • sól
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • sól i pieprz
  • do podania: garść świeżej kolendry, ryż cynamonowy
Masala:
  • 4 cm imbiru
  • 4 cm chili
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ szklanki masła z nerkowców
Ryż cynamonowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i odstawić.
Do naczynia blendera dodać wszystkie składniki na masalę i zmiksować je na gładką, pozbawioną włókien imbiru pastę. Następnie dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować i odstawić.
Bakłażan lekko odcisnąć. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej roślinny, kiedy będzie bardzo gorący, dodać bakłażan i obsmażyć go przez 10 - 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać masalę, zamieszać i wlać wodę. Dusić przez 1 - 2 minuty, następnie dodać pomidory, cukier, sól i pieprz. Dusić na niedużym ogniu przez 15 - 20 minut, następnie dodać liście kolendry i podawać.
Ryż zalać wodą, dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA