Florentynki migdałowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.1)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
Ciasto
- 85 g cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 210 g mąki pszennej
- 25g migdałów
- 4g soli
Nadzienie
- 120 g masło
- 100 g skórki pomarańczowej
- 1 pomarańcza
- 0,5 l śmietana 36%
- 90 ml wody
- 230 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g miodu lub syropu ze skórek pomarańczowych
- 280 g migdałów w płatkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło utrzyj na gładko, dodaj do niego cukier, mielone migdały, sól oraz cukier waniliowy. Ucieraj do momentu, aż się połączą. Dodaj jajko i znowu ucieraj. Następnie dodaj mąkę i zrób jak wyżej. Z ciasta uformuj kulę. Rozpłaszcz i odłóż zawiniętą w folię do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkowuj cieniutko na 2mm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C przez 15 minut lub aż ciasto się zrumieni. Skórkę pomarańczową pokrój w kostkę. Z pomarańczy zetrzyj pomarańczową otoczkę i dodaj ją do gotującej się śmietany. W rondlu rozpuść cukier w wodzie i podgrzewaj aż ściemnieje na karmel. Do rondla dodaj masło, a gdy się połączy, śmietanę i miód lub syrop ze skórek. Gotuj, aż masa osiągnie 125°C. Wtedy zestaw z ognia i dodaj skórkę oraz płatki migdałów. Masę cienko rozsmaruj na cieście. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 10 minut. Ciasto jak ostygnie pokrój na kwadraty wielkości kciuka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W