Zapiekanka z puree ziemniaczanym, parmezanem i żółtkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Włochy (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- kilka ziemniaków na puree
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
- ½ szklanki mleka
- 2-3 jajka
- ½ szklanki ricotty
- ¼ szklanki startego parmezanu
- kilka liści szpinaku lub rukoli
- 2 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Posiekaj czosnek.
Ugotowane ziemniaki lekko podsmaż na patelni z masłem i czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Wymieszaj w misce starty parmezan i porwaną ricotę. Ubij białka jajek, porcjami dodawaj do serów i delikatnie wymieszaj.
Do naczynia żaroodpornego włóż masę ziemniaczaną, na niej delikatnie połóż żółtka, a następnie masę serową. Piecz ok. 10 minut w 220 stopniach C.
Liście szpinaku umyj, pokrój i przesmaż na oliwie z czosnkiem Podawaj z zapiekanką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W