Zapiekanka z puree ziemniaczanym, parmezanem i żółtkiem

Zapiekanka z puree ziemniaczanym, parmezanem i żółtkiem
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Włochy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • kilka ziemniaków na puree
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • ½ szklanki mleka
  • 2-3 jajka
  • ½ szklanki ricotty
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • kilka liści szpinaku lub rukoli
  • 2 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Posiekaj czosnek.

Ugotowane ziemniaki lekko podsmaż na patelni z masłem i czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Wymieszaj w misce starty parmezan i porwaną ricotę. Ubij białka jajek, porcjami dodawaj do serów i delikatnie wymieszaj.

Do naczynia żaroodpornego włóż masę ziemniaczaną, na niej delikatnie połóż żółtka, a następnie masę serową. Piecz ok. 10 minut w 220 stopniach C.

Liście szpinaku umyj, pokrój i przesmaż na oliwie z czosnkiem Podawaj z zapiekanką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA