Zapiekanka z suszonych owoców i kaszy pęczak z cytrynowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 30 dkg suszonych owoców: śliwki, jabłka, gruszki, morele
- szklanka kaszy pęczak
- 15 dkg twarogu
- 2 łyżki oleju
- sól
- opakowanie ciasta francuskiego
Sos cytrynowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 3-4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka z połówki cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz suszone owoce. Jak zmiękną, wyjmij je z wody i posiekaj. Nie wylewaj wody.
Na suchej patelni podpraż pęczak, gdy będzie gorący, dodaj olej i wymieszaj. Gdy ziarna się przyrumienią, dolej do niech wodę, w której moczyłeś suszone owoce (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) posól.
Gdy kasza się zagotuje, zamieszaj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj ją tak pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do ugotowanej kaszy dodaj suszone owoce i rozdrobniony twaróg. Wymieszaj i dopraw odrobiną soli.
Brytfankę wysmaruj masłem. Ułóż ciasto francuskie. Nakłuj je widelcem i nałóż farsz. Na wierzchu ułóż kilka kawałków masła. Zapiekankę piecz w 180 stopniach około 20 minut.
Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie delikatny cytrynowy sos. W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej skórkę z cytryny i zagotuj. Dolewaj ją powoli do utartych żółtek i cały czas mieszaj. Sos przelej do rondelka i podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj zapiekankę z sosem. Smacznego!
Na suchej patelni podpraż pęczak, gdy będzie gorący, dodaj olej i wymieszaj. Gdy ziarna się przyrumienią, dolej do niech wodę, w której moczyłeś suszone owoce (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) posól.
Gdy kasza się zagotuje, zamieszaj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj ją tak pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do ugotowanej kaszy dodaj suszone owoce i rozdrobniony twaróg. Wymieszaj i dopraw odrobiną soli.
Brytfankę wysmaruj masłem. Ułóż ciasto francuskie. Nakłuj je widelcem i nałóż farsz. Na wierzchu ułóż kilka kawałków masła. Zapiekankę piecz w 180 stopniach około 20 minut.
Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie delikatny cytrynowy sos. W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej skórkę z cytryny i zagotuj. Dolewaj ją powoli do utartych żółtek i cały czas mieszaj. Sos przelej do rondelka i podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj zapiekankę z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W