Bitki wołowe

Bitki wołowe
Oceń przepis:
189 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg zrazowej górnej
  • 10 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe l
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ml oleju
  • 15 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • cebula pokrojona w piórka
  • 2 l bulionu warzywnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso kroimy w cienkie plastry. Następnie delikatnie klepiemy przez folię, solimy i pieprzymy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bitki tak, aby mięso było dobrze skarmelizowane. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę smażymy i całość zalewamy bulionem warzywnym.

Skręcamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy mięso około 2,5 - 3 godz., do momentu, kiedy zacznie się prawie rozpadać. Zredukowany sos zaciągamy masłem oprószonym w mące pszennej. Gotowe bitki możemy podać z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA