Smażona wołowina z chlebkiem batatowym i salsą
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- Chlebek:
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka drożdży instant
- szczypta soli
- ciepła woda
- 1 batat
Mięso:
- 50 dag rostbefu
- po płaskiej łyżeczce: papryczki ostrej czerwonej, imbiru, kopru włoskiego, curry i soli
- 100 ml białego rumu
- gałązka rozmarynu
- rum do namoczenia gałązki
Salsa:
- 2 niedojrzałe banany
- 4 ząbki czosnku
- sok z jednej limonki
- kilka listków kolendry
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od chlebka. Batat ugotuj i przerób na puree za pomocą widelca. Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i puree. Stopniowo dodawaj wody, aż powstanie ciasto jak na pizzę. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, zrób rulon i pokrój na 4 równe kawałki. Każdy kawałek przerób na kulkę i dociśnij do blatu. Smaż na suchej patelni, aż urośnie i zamieni się w chlebek.
Mięso pokrój w grubą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj mieszankę przypraw i odstaw na kilka chwil. Następnie przesmaż mięso tak, aby było różowe w środku. Namoczoną w rumie gałązkę rozmarynu ostrożnie podpal i wrzuć do patelni. Szybko przykryj, aby cały dym wszedł w mięso.
Przygotuj salsę. Na patelni rozgrzej olej i smaż drobno posiekany czosnek, aż się przyrumieni. Dodaj zmiażdżone banany i chwilę smaż. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Mięso serwuj z chlebkiem i salsą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź