Smażona wołowina z chlebkiem batatowym i salsą

Smażona wołowina z chlebkiem batatowym i salsą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny

Składniki:

  • Chlebek:
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka drożdży instant
  • szczypta soli
  • ciepła woda
  • 1 batat
Mięso:
  • 50 dag rostbefu
  • po płaskiej łyżeczce: papryczki ostrej czerwonej, imbiru, kopru włoskiego, curry i soli
  • 100 ml białego rumu
  • gałązka rozmarynu
  • rum do namoczenia gałązki
Salsa:
  • 2 niedojrzałe banany
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki
  • kilka listków kolendry
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od chlebka. Batat ugotuj i przerób na puree za pomocą widelca. Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i puree. Stopniowo dodawaj wody, aż powstanie ciasto jak na pizzę. Odstaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, zrób rulon i pokrój na 4 równe kawałki. Każdy kawałek przerób na kulkę i dociśnij do blatu. Smaż na suchej patelni, aż urośnie i zamieni się w chlebek.

Mięso pokrój w grubą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj mieszankę przypraw i odstaw na kilka chwil. Następnie przesmaż mięso tak, aby było różowe w środku. Namoczoną w rumie gałązkę rozmarynu ostrożnie podpal i wrzuć do patelni. Szybko przykryj, aby cały dym wszedł w mięso.

Przygotuj salsę. Na patelni rozgrzej olej i smaż drobno posiekany czosnek, aż się przyrumieni. Dodaj zmiażdżone banany i chwilę smaż. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Mięso serwuj z chlebkiem i salsą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA