Hamburger z tofu, daikon i ponzu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Ponzu:
- 75 ml sake
- 75 ml mirinu
- ¼ łyżeczki cukru
- 150 ml jasnego sosu sojowego
- 1 kawałek kombu
- 1 garść płatków bonito
- 75 ml soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (1 duża cytryna)
Hamburger z tofu:
- 400 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej tłustego)
- 300 g twardego tofu
- ½ cebuli
- 1 jajko
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki sake
- starta daikon, do serwowania
- plasterki dymki, do serwowania
- suszone nitki chili (ito-tougarashi, sil-kochu), do serwowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ponzu: zagotuj sake, mirin i cukier w małym rondlu i potrzymaj minutę. Dodaj sos sojowy i ponownie doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sok z cytryny, kombu i płatki bonito. Odczekaj godzinę i przecedź sos, aby pozbyć się miąższu i pestek. Przelej sos do pojemnika.
Zawiń tofu w papier i połóż na nim ciężki talerz na 20 minut. Wymieszaj tofu z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę, a potem uformuj z tego kotlety.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, połóż hamburgeray i smaż z jednej strony, aż się przyrumienią. Przewróć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty. Dolej sake (wywar z kurczaka lub wodę) i przykryj na 2-3 minuty, aż hamburgery całkowicie się usmażą.
Zetrzyj daikon i wyciśnij z niej nadmiar wilgoci. Na hamburgerze ułóż daikon, dymkę i ito-tougarashi. Polej sosem ponzu i serwuj.
Zawiń tofu w papier i połóż na nim ciężki talerz na 20 minut. Wymieszaj tofu z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę, a potem uformuj z tego kotlety.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, połóż hamburgeray i smaż z jednej strony, aż się przyrumienią. Przewróć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty. Dolej sake (wywar z kurczaka lub wodę) i przykryj na 2-3 minuty, aż hamburgery całkowicie się usmażą.
Zetrzyj daikon i wyciśnij z niej nadmiar wilgoci. Na hamburgerze ułóż daikon, dymkę i ito-tougarashi. Polej sosem ponzu i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W