Hamburger z tofu, daikon i ponzu

Hamburger z tofu, daikon i ponzu
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

Hamburger z tofu:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej tłustego)
  • 300 g twardego tofu
  • ½ cebuli
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki sake
  • starta daikon, do serwowania
  • plasterki dymki, do serwowania
  • suszone nitki chili (ito-tougarashi, sil-kochu), do serwowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ponzu: zagotuj sake, mirin i cukier w małym rondlu i potrzymaj minutę. Dodaj sos sojowy i ponownie doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sok z cytryny, kombu i płatki bonito. Odczekaj godzinę i przecedź sos, aby pozbyć się miąższu i pestek. Przelej sos do pojemnika.

Zawiń tofu w papier i połóż na nim ciężki talerz na 20 minut. Wymieszaj tofu z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę, a potem uformuj z tego kotlety.

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, połóż hamburgeray i smaż z jednej strony, aż się przyrumienią. Przewróć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty. Dolej sake (wywar z kurczaka lub wodę) i przykryj na 2-3 minuty, aż hamburgery całkowicie się usmażą.

Zetrzyj daikon i wyciśnij z niej nadmiar wilgoci. Na hamburgerze ułóż daikon, dymkę i ito-tougarashi. Polej sosem ponzu i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA