Sushi handroll
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- Ryż do sushi:
- 4 szklanki krótkoziarnistego ryżu japońskiego (najlepiej koshihikari)
- 1 kawałek kombu (około 10 cm kwadratowych)
- 125 ml octu ryżowego
- 30 g cukru
- 5 g soli
Wasabi:
- marynowany imbir
- nori (około 2-3 duże arkusze za osobę)
- sos sojowy, do maczania (opcjonalnie)
- mieszanka nadzienia do sushi według gustu (sashimi z tuńczyka, ikra łososia, japoński omlet, ogórek, kiełki daikon, liście pachnotki, liście sałaty, itp).
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż do sushi: w rondlu umieść ocet, cukier i sól. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Ostudź do temperatury pokojowej.
Opłucz ryż i wsyp do garnka o grubym dnie. Zalej zimną wodą tak, żeby sięgała 2 centymetry powyżej ryżu i dodaj kombu. Zagotuj wodę i usuń kombu, zanim woda zacznie wrzeć. Kontynuuj gotowanie, aż woda obniży poziom, a w ryżu pojawią się dziury od uciekającej pary. Przykryj szczelnie garnek i zmniejsz ogień. Gotuj przez 12 minut, potem wyłącz ogień i nie zdejmuj przykrywki przez 5 minut.
Przesyp ugotowany ryż do dużego, drewnianego pojemnika lub miski. Jeśli używasz drewnianego pojemnika, posmaruj jego wnętrze octem, aby zapobiec przywieraniu ryżu. Pomachaj nad ryżem wachlarzem, aby usunąć nadmiar wilgoci i rozdziel łopatką ziarenka ryżu. Dodawaj po trochu mieszanki z octem, cały czas wachlując i mieszając ryż łopatką, aż osiągnie temperaturę ludzkiego ciała. Możesz to sprawdzić, dotykając ryż palcami. Jeśli nie jest ani ciepły, ani zimny, to znaczy, że temperatura jest właściwa. Przykryj ryż ręcznikiem albo gazą nasączoną w mieszance z octem, w celu utrzymania ciepła i wilgoci ryżu.
Pokrój nadzienie na kawałki albo w długie paski i ułóż na talerzu. Jeśli używasz surowych owoców morza, upewnij się, że pracujesz w czystych warunkach.
Przekrój nori na pół i ułóż jedno na drugim wraz z ryżem i nadzieniem.
Aby zrobić sushi w wersji handroll, nałóż na kawałek nori małą porcję ryżu, dodaj dowolne nadzienie i zawiń całość w rożek. Jedz natychmiast.
Opłucz ryż i wsyp do garnka o grubym dnie. Zalej zimną wodą tak, żeby sięgała 2 centymetry powyżej ryżu i dodaj kombu. Zagotuj wodę i usuń kombu, zanim woda zacznie wrzeć. Kontynuuj gotowanie, aż woda obniży poziom, a w ryżu pojawią się dziury od uciekającej pary. Przykryj szczelnie garnek i zmniejsz ogień. Gotuj przez 12 minut, potem wyłącz ogień i nie zdejmuj przykrywki przez 5 minut.
Przesyp ugotowany ryż do dużego, drewnianego pojemnika lub miski. Jeśli używasz drewnianego pojemnika, posmaruj jego wnętrze octem, aby zapobiec przywieraniu ryżu. Pomachaj nad ryżem wachlarzem, aby usunąć nadmiar wilgoci i rozdziel łopatką ziarenka ryżu. Dodawaj po trochu mieszanki z octem, cały czas wachlując i mieszając ryż łopatką, aż osiągnie temperaturę ludzkiego ciała. Możesz to sprawdzić, dotykając ryż palcami. Jeśli nie jest ani ciepły, ani zimny, to znaczy, że temperatura jest właściwa. Przykryj ryż ręcznikiem albo gazą nasączoną w mieszance z octem, w celu utrzymania ciepła i wilgoci ryżu.
Pokrój nadzienie na kawałki albo w długie paski i ułóż na talerzu. Jeśli używasz surowych owoców morza, upewnij się, że pracujesz w czystych warunkach.
Przekrój nori na pół i ułóż jedno na drugim wraz z ryżem i nadzieniem.
Aby zrobić sushi w wersji handroll, nałóż na kawałek nori małą porcję ryżu, dodaj dowolne nadzienie i zawiń całość w rożek. Jedz natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W