Rosół z kaczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 kg porcji rosołowej z kaczki
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 1 trawa cytrynowa
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- biała część pora
- pół średniego selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 4 liście limonki kaffir
- 10 ziarenek pieprzu
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli
- makaron ryżowy wstążki 3 mm
- pół pęczka drobno posiekanej kolendry lub pietruszki
- 2 litry wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso opłucz, wsadź do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zbierz szumowiny i dodaj obrane warzywa. Imbir obierz i pokrój w plasterki, trawę cytrynową obierz ze skórki i zmiażdż przy pomocy noża. Dodaj do rosołu wraz z pozostałymi przyprawami, z wyjątkiem natki kolendry lub pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu około 2–3 godziny. Na koniec dopraw solą do smaku i podawaj z uprzednio namoczonym w zimnej wodzie makaronem ryżowym oraz drobno posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W