Pieczeń rzymska
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- ok. 700 g mielonego wieprzowego, lub wieprzowo-wołowego
- 2 kajzerki lub bułki tartej
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 4 ząbki czosnku
- 4 plastry cienko pokrojonego boczku (50 g)
- 1½ łyżeczki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz – do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku.
Namoczoną wyjąć, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Jeśli mięso mamy już zmielone, to można kajzerkę rozdrobnić palcami na malutkie kawałeczki. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą namoczoną w mleku lub dodać tartą bułkę i dolać mleko do masy mięsnej.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gorącą cebulę i czosnek wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy: majeranek, gałkę i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić solą. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone.
Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy klopsa będzie łatwiej wyjąć).
Połowę masy ułożyć w formie, w nią lekko wcisnąć całe, ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa.
Na wierzch pieczeni można położyć plastry cienko pokrojonego boczku.
Piec w temperaturze 170° C przez około 50-60 minut. Pieczeń można podawać na ciepło lub zimno.
Namoczoną wyjąć, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Jeśli mięso mamy już zmielone, to można kajzerkę rozdrobnić palcami na malutkie kawałeczki. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą namoczoną w mleku lub dodać tartą bułkę i dolać mleko do masy mięsnej.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gorącą cebulę i czosnek wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy: majeranek, gałkę i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić solą. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone.
Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy klopsa będzie łatwiej wyjąć).
Połowę masy ułożyć w formie, w nią lekko wcisnąć całe, ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa.
Na wierzch pieczeni można położyć plastry cienko pokrojonego boczku.
Piec w temperaturze 170° C przez około 50-60 minut. Pieczeń można podawać na ciepło lub zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W