Chrupiące kawałki schabu z pieczonymi ziemniakami
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 600 g schabu wieprzowego (odkarkowego)
- 4 ugotowane ziemniaki grillowe
- 20 g świeżego tymianku
- 150 g podgardla
- sól
- pieprz
- 20 g czosnku
- 200 g masła
- koperek
- 1 kapusta pekińska
- 1 pęczek rzodkiewek
- 200 g marchewki
- 300 g jabłek
- 70 g musztardy dijon
- 20 ml soku z cytryny
- 30 ml miodu
- 400 ml oleju rzepakowego
- 250 g cebuli cukrowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab kroimy w cienkie plastry, następnie w paski. Marynujemy w soli, pieprzu i świeżym tymianku.
Podgardle kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy podgardle do rondla i grzejemy na średnim ogniu tak, żeby wytopił się tłuszcz, a kawałki mięsa zamieniły się w skwarki.
Kroimy na pół ziemniaki i wydrążamy ¾ miąższu. Miąższ zostawiamy. Ziemniaki skrapiamy olejem, solimy i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 minut.
Masło (musimy je wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej, wtedy będzie plastyczne, miękkie) doprawiamy koperkiem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i formujemy „baton” w folii spożywczej, wkładamy na chwilę do zamrażarki.
Kapustę pekińską siekamy drobno, dodajemy rzodkiewki pokrojone w cienkie plastry, marchewkę podobnie pokrojoną i starte jabłko i resztę wydrążonych ziemniaków.
Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem, następnie wkręcamy olejem tak, żeby całość zemulgowała i powstał dressing.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią 50 ml wytopionego tłuszczu, następnie partiami smażymy krótko na mocnym ogniu kawałki schabu, na koniec dodajemy skwarki.
Do zapieczonych ziemniaków kładziemy na spód plaster masła koperkowego, nabijamy je sałatką z kapusty, następnie wrzucamy gorące mięso ze skwarkami, a na górę kładziemy cienkie plasterki cebuli cukrowej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź