Wuzetka
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 190 g cukru
- 130 g mąki pszennej 450
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 35 g kakao
- 35 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 700 g śmietanki 36%
- 60 g cukru pudru
- 8 g żelatyny + 40g wody do zalania
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Nasączenie:
- 100 ml mocnej kawy
- 100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- kandyzowane wiśnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od biszkopta. Jajka ubij z cukrem przez 15 minut na puszystą białą masę. Do osobnej miski przesiej mąki, kakao i proszek do pieczenia. Gdy jajka się ubiją, dodaj 3-4 łyżki masy do oleju i wymieszaj. Dodaj całość do masy jajecznej. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do formy o wymiarach 24 x 24 cm i piecz przez 40 minut w 170 stopniach C. Ostudź i przekrój na dwa blaty.
Czas na krem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij na sztywno. Żelatynę upłynnij w kąpieli wodnej albo w mikrofali.
Do osobnej miseczki nałóż 3 łyżki ubitej śmietanki, dolej upłynnioną żelatynę, która jest jeszcze ciepła, i dokładnie wymieszaj. Całość połącz z ubitą śmietaną. Odłóż trochę śmietany do dekoracji.
Blaty biszkopta nasącz przygotowanym nasączeniem. Na dolny blat wyłóż krem i przykryj drugimblatem.
Teraz polewa. Śmietankę zagotuj. Zalej nią posiekaną czekoladę i wymieszaj. Przestudź i wylej na ciasto. Włóż ciasto do lodówki.
Po schłodzeniu pokrój ciasto na równe części, na wierzch każdego kawałka wyszprycuj krem i udekoruj kandyzowanymi wiśniami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź