Wuzetka
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 190 g cukru
  • 130 g mąki pszennej 450
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g kakao
  • 35 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 700 g śmietanki 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 8 g żelatyny + 40g wody do zalania
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
Nasączenie:
  • 100 ml mocnej kawy
  • 100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
Do dekoracji:
  • kandyzowane wiśnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od biszkopta. Jajka ubij z cukrem przez 15 minut na puszystą białą masę. Do osobnej miski przesiej mąki, kakao i proszek do pieczenia. Gdy jajka się ubiją, dodaj 3-4 łyżki masy do oleju i wymieszaj. Dodaj całość do masy jajecznej. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj.

Przełóż do formy o wymiarach 24 x 24 cm i piecz przez 40 minut w 170 stopniach C. Ostudź i przekrój na dwa blaty.

Czas na krem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij na sztywno. Żelatynę upłynnij w kąpieli wodnej albo w mikrofali.

Do osobnej miseczki nałóż 3 łyżki ubitej śmietanki, dolej upłynnioną żelatynę, która jest jeszcze ciepła, i dokładnie wymieszaj. Całość połącz z ubitą śmietaną. Odłóż trochę śmietany do dekoracji.

Blaty biszkopta nasącz przygotowanym nasączeniem. Na dolny blat wyłóż krem i przykryj drugimblatem.

Teraz polewa. Śmietankę zagotuj. Zalej nią posiekaną czekoladę i wymieszaj. Przestudź i wylej na ciasto. Włóż ciasto do lodówki.

Po schłodzeniu pokrój ciasto na równe części, na wierzch każdego kawałka wyszprycuj krem i udekoruj kandyzowanymi wiśniami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA