Polędwica wołowa z grzybami leśnymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 głowa z polędwicy wołowej
- 20 ml oleju
- sól
- pieprz
- 300 g kaszy gryczanej palonej
- 2 gotowane buraki
- 1 łyżka musztardy
- sok z ½ cytryny
- 1 gałązka tymianku
- 300 g podgrzybków
- 100 g cebuli cukrowej
- 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraki kroimy w ósemki, mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i otartym tymiankiem, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Grzyby siekamy razem z cebulą w grubą kostkę i dusimy na maślę 5-6 min. Dodajemy mleko skondensowane i dusimy kolejne 3 -4 minuty na wolnym ogniu do zagęszczenia.
Polędwicę posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na rumiany kolor i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (z termometrem) i pieczemy do uzyskania temperatury 56 stopni.
Kaszę gotujemy w 500 ml wody do całkowitego wchłonięcia, zestawiamy i przykrywamy na 15 min. Gotową polędwicę kroimy w plastry, podajemy na gryce z duszonką grzybową i burakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W