Wołowina z topinamburem i cebulką

Wołowina z topinamburem i cebulką
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 7)
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 steki wołowe (800 g)
  • 400 g topinamburu
  • 500 g masła
  • 3 szalotki bananowe
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml cukru
  • 100 ml wody
  • 1 por
  • 100 g młodej kapusty
  • 2 gałązki estragonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Topinambur obrać i usmażyć w maśle na średnim ogniu na złoto. Wyjąć z masła, masło odstawić.
Rozgrzać patelnię, steki posmarować masłem ze smażenia topinamburu. Posypać solą i pieprzem, smażyć aż będą średnio krwiste. Odłożyć przed podaniem na co najmniej 10 minut.

W rondelku podgrzać ocet winny z cukrem i wodą, tak, by cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, włożyć pokrojone cienko szalotki.
Por i kapustę porwać na spore kawałki, usmażyć na maśle z topinamburu z dodatkiem estragonu, posolić do smaku. Mięso podawać z dodatkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA