Chrupkie chlebki z czatnejem i serem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- Ciasto:
- 500 ml mąki żytniej
- 100 ml mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 100 g pestek dyni
- 2 łyżeczki nasion kminu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Czatnej:
- 500 g moreli
- 50 ml migdałów
- 2 sztuki anyżu gwiazdkowego
- 200 ml cukru
- 100 ml białego octu winnego
Do podania:
- ser o wyrazistym smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże z wodą o temperaturze 37 stopni Celsjusza, wsypać kmin, nasiona kopru włoskiego i sól. Dodać pozostałe składniki, zagnieść zwarte ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.
Formować kulki wielkości piłki golfowej, rozwałkować jak najcieniej. Piec na mocno rozgrzanej suchej patelni z obu stron, Wykładać na ściereczkę, zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym miejscu.
Morele wypestkować, pokroić na spore kawałki. Wszystkie składniki umieścić w rondlu, wstawić na 8-10 minut na spory ogień. Zdjąć, zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w słoiku w lodówce.
Czatnej i chrupkie chlebki podawać z pokrojonym na kawałki serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W