Jajka w woreczkach z aromatem borowików podane na błyskawicznych plackach ziemniaczanych

Jajka w woreczkach z aromatem borowików podane na błyskawicznych plackach ziemniaczanych
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (wielkanoc)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oliwie dość mocno wysmażyć borowiki i odstawić. Do 4 śniadaniowych woreczków foliowych rozdzielić borowiki z oliwą i do każdego wbić po 1 jajku. Woreczki związać tak, by pozostało jak najmniej powietrza w środku. Gotować w gorącej, ale nie wrzącej zbyt mocno wodzie przez 4-5 minut. W malakserze drobno zmiksować ziemniaki. Masę wycisnąć przez lnianą ściereczkę lub gazę, by oddzielić nadmiar wody. Do masy dodać 1 jajko, przyprawić i wymieszać. Smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor. Na placki ułożyć po plastrze szynki. Woreczki z jajkami ostrożnie rozciąć nożyczkami i ułożyć na plastrach z szynką. Posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Całość polać gorącym masłem, w którym zeszklono czosnek i natkę pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA