Jajka w woreczkach z aromatem borowików podane na błyskawicznych plackach ziemniaczanych
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (wielkanoc)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 jajek
- ½ szklanki pokrojonych drobno borowików
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie obrane ziemniaki
- 4 plastry wędzonej szynki
- 1/3 kostki masła
- 1 ½ łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- woreczki śniadaniowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oliwie dość mocno wysmażyć borowiki i odstawić. Do 4 śniadaniowych woreczków foliowych rozdzielić borowiki z oliwą i do każdego wbić po 1 jajku. Woreczki związać tak, by pozostało jak najmniej powietrza w środku. Gotować w gorącej, ale nie wrzącej zbyt mocno wodzie przez 4-5 minut. W malakserze drobno zmiksować ziemniaki. Masę wycisnąć przez lnianą ściereczkę lub gazę, by oddzielić nadmiar wody. Do masy dodać 1 jajko, przyprawić i wymieszać. Smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor. Na placki ułożyć po plastrze szynki. Woreczki z jajkami ostrożnie rozciąć nożyczkami i ułożyć na plastrach z szynką. Posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Całość polać gorącym masłem, w którym zeszklono czosnek i natkę pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W