Barszcz ekspresowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 ½ l soku z buraka
- 2 łyżki masła
- ½ l zakwasu buraczanego
- 3 goździki
- cynamon w lasce
- 2 łyżeczki lubczyku suszonego
- 2 zdrowe kostki rosołowe
- 2 ząbki czosnku
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 3 liście laurowe
- pieprz zielony w kulkach lub czarny
- sól
- pieprz mielony
- szczypta cukru
- majeranek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka szklankę wody i zagotowujemy. Wrzucamy zdrowe kostki rosołowe oraz przyprawy (goździki, cynamon, lubczyk, ziele, liście laurowe, pieprz w kulkach, jałowiec). Gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Dolewamy sok z buraków oraz zakwas. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy na kilka minut. Przecedzamy i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Barszcz
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W