Barszcz ekspresowy

Barszcz ekspresowy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 ½ l soku z buraka
  • 2 łyżki masła
  • ½ l zakwasu buraczanego
  • 3 goździki
  • cynamon w lasce
  • 2 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 2 zdrowe kostki rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe
  • pieprz zielony w kulkach lub czarny
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • majeranek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlewamy do garnka szklankę wody i zagotowujemy. Wrzucamy zdrowe kostki rosołowe oraz przyprawy (goździki, cynamon, lubczyk, ziele, liście laurowe, pieprz w kulkach, jałowiec). Gotujemy na małym ogniu 15 minut.

Dolewamy sok z buraków oraz zakwas. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy na kilka minut. Przecedzamy i podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA