Flan grzybowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 250g leśnych grzybów mieszanych (2 garście)
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1,5 szklanki kremówki
- 4 jaja
- sól
- pieprz
- tymianek
- tarty parmezan
- kolorowe sałaty
- oliwa extra vergine
- ocet winny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na oliwie usmażyć grzyby z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Poczekać aż woda całkowicie odparuje, dodać kremówkę, chwilę pogotować i ostudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z grzybami ze śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremki wysmarować oliwą i wysypać parmezanem. Wlać do nich przygotowaną masę. Piec ok. 35 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. Flan początkowo urośnie, a po wyjęciu opadnie. Przed podaniem podważyć brzegi i wyjąć obracając do góry dnem. Podawać na ciepło z sałatką z roszponki skropioną oliwą i octem winnym. Masę można przygotować zawczasu i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia francuska
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W