Racuchy o smaku pomarańczy
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 80 g niesolonego masła
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- starta skórka pomarańczy
- starta skórka cytryny
- 1 łyżka wody pomarańczowej lub esencji pomarańczowej
- 125 g mąki
- 3 jajka (albo 4)
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla włóż masło, wlej mleko i 125 ml wody oraz wsyp sól. Zagotuj mieszankę. Dodaj skórki pomarańczy i cytryny oraz esencję pomarańczową. Zdejmij rondel z ognia, wsyp mąkę i ucieraj mieszankę drewnianą łyżką, aż zacznie odrywać się od brzegów rondla. Postaw rondel z powrotem na ogniu, podgrzewaj 1 min mieszając. Zdejmij rondel z ognia i ostudź. Dodaj jajka, jedno po drugim i mieszaj energicznie, aż otrzymasz gładką masę, która z łatwością odrywa się od łyżki, ale nie cieknie. Podgrzej olej do 175°C. Dłońmi uformuj kulki z ciasta (albo zrób to za pomocą łyżki) i smaż je, przewracając od czasu do czasu, aż podwoją swoją objętość i zarumienią się. Wyjmij racuchy łyżką na papierowy ręcznik. Posyp je cukrem pudrem. Podawaj na ciepło albo włóż do szczelnego pojemnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W