Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 200 g śliwek węgierek
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 garście uprażonych migdałów bez skórki
- szczypta mielonego cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki. Rozcięciem do góry ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Masło zmiksować z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać jajko i ponownie zmiksować. Migdały utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze na grubość kaszy. Wymieszać jaja z migdałami, doprawić cynamonem. Powinna powstać gęsta, grudkowata masa. Jeśli jest za rzadka, dodać większą ilość utłuczonych migdałów. Masę migdałową rozsypać na śliwkach. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch stanie się kruchy i rumiany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W