Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kiełbaskami marquez

Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kiełbaskami marquez
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Na sos:

  • 4 lub 5 łyżek oleju lnianego
  • 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka wermutu Martini Rosso
  • 2 szalotki
  • łyżka musztardy dijońskiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • ćwierć łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • garść posiekanego świeżego estragonu lub tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umyj i osusz szpinak. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Włóż kiełbaski i pestki dyni do naczynia do zapiekania, zalej je kieliszkiem wermutu Martini Rosso. Włóż odkryte naczynie do piekarnika nastawionego na 180 stopni C. Po 10 minutach włącz funkcję „grill” i opiekaj kiełbaski jeszcze 5 minut.

Przygotuj sos:
Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do dużej miski, w której podasz sałatkę. Wciśnij czosnek. Dołóż łyżkę musztardy dijońskiej. Wlej po łyżce octu z czerwonego wina i wermutu. Wsyp sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszaj. Wlej olej - najpierw kilka kropel, wymieszaj, potem wlej resztę oleju i mieszaj do uzyskania emulsji. Do sosu wrzuć porwany szpinak, wymieszaj. Wrzuć makaron do wrzątku. Ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go do miski ze szpinakiem i wymieszaj. Przed podaniem dodaj gorące kiełbaski, pestki dyni i obsyp ziołami. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA