Tatar wołowy z kiszonymi grzybami podany z marynowaną dynią
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- tatar:
- 150 g ligawy wołowej
- kilka kiszonych grzybów
- cebula szalotka
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 fileciki sardeli
- łyżka sosu sojowego
- oliwa
- jajko
- sól
- pieprz
- sałatka z marynowanej dyni:
- 50 dag dyni
- szklankia wody
- 2 papryczki chili
- 5 łyżka miodu
- oliwa
- garść roszponaki
- lubczyk
- pieprz różowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso bardzo dokładnie posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj sól, pieprz i zwiń w kulkę. Rzucaj mięsem z całych sił do miski. Powtórz tę czynność kilka razy, aż mięso będzie zbite, a jego struktura się zmieni.Cebulę, kapary, sardele i kiszone grzyby dokładnie posiekaj. Mięso połącz z posiekanymi dodatkami. Dopraw sosem sojowym i oliwą.
W rondelku lub głębokiej patelni zagotuj wodę z papryczkami i miodem. Gotuj, aż płyn zgęstnieje i zacznie się pienić. Dorzuć dynię i pozostaw na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dynię wyciągnij i przestudź. W misce wymieszaj roszponkę z dynią. Dopraw rózowym pieprzem, oliwą i sosem z patelni. Na talerzu uformuj porcję tatara z żółtkiem. Podawaj go z sałatką z dyni i kromką razowego chleba.
W rondelku lub głębokiej patelni zagotuj wodę z papryczkami i miodem. Gotuj, aż płyn zgęstnieje i zacznie się pienić. Dorzuć dynię i pozostaw na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dynię wyciągnij i przestudź. W misce wymieszaj roszponkę z dynią. Dopraw rózowym pieprzem, oliwą i sosem z patelni. Na talerzu uformuj porcję tatara z żółtkiem. Podawaj go z sałatką z dyni i kromką razowego chleba.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W