Steki z rostbefu z sosem chimichurri i fasolka z grzankami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
Argentyński sos chimichurri:
- ½ szklanki czerwonego octu winnego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 mała czerwona cebula
- 1 świeża chili
- ½ pęczka kolendry
- ½ pęczka pietruszki
- 2 łyżki świeżego oregano
- ½ szklanki oliwy
Fasolka z grzankami:
- 400 g fasolki szparagowej
- kilka kromek dobrej bagietki
- oliwa
- ½ główki czosnku
- sól
- pieprz
- skórka z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu: czosnek i cebulę kroimy drobniej, układamy na nich zioła w gałązkach i szatkujemy. Dodajemy chili, oregano, posypujemy solą i szatkujemy nadal. Przekładamy do miski, dodajemy ocet, oliwę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 2 godziny
Steki nacieramy oliwą. Chili kroimy bardzo drobno, wyciskamy sok z limonki i razem z chili dodajemy do steków. Główkę czosnku przecinamy na pół i dokładamy do steków. Odstawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Myjemy ją, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy na niej połówkę główki czosnku, i jak się tłuszcz dobrze rozgrzeje, wrzucamy porwaną bagietkę. Podsmażamy ją potrząsając patelnią.
Następnie dorzucamy odsączoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem i skórką startą z cytryny. Steki obsmażamy 3 minuty z jednej strony, po przełożeniu na drugą stronę dokładamy przepołowiony czosnek i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy masło.
Steki przekładamy na formę do zapiekania i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 3-6 minut.
Steki nacieramy oliwą. Chili kroimy bardzo drobno, wyciskamy sok z limonki i razem z chili dodajemy do steków. Główkę czosnku przecinamy na pół i dokładamy do steków. Odstawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Myjemy ją, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy na niej połówkę główki czosnku, i jak się tłuszcz dobrze rozgrzeje, wrzucamy porwaną bagietkę. Podsmażamy ją potrząsając patelnią.
Następnie dorzucamy odsączoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem i skórką startą z cytryny. Steki obsmażamy 3 minuty z jednej strony, po przełożeniu na drugą stronę dokładamy przepołowiony czosnek i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy masło.
Steki przekładamy na formę do zapiekania i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 3-6 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W