Belgijskie gofry drożdżowe

Belgijskie gofry drożdżowe
Oceń przepis:
128 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska

Składniki:

  • ok. 200-230 g mąki
  • 80 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ szklanki cukru perlistego lub rafinady
Do podania:
  • cukier puder
  • frużelina
  • bita śmietana
  • owoce

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy w rondelku. Mleko podgrzewamy lekko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy i odstawiamy na moment.

Do misy miksera  przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jaja, masło i pastę z wanilii. Następnie dolewamy mleko z drożdżami i wyrabiamy ciągnące się ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.

Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy na nią po 1 dużej łyżce lub gałkownicy ciasta. Pieczemy w gofrownicy, aż ciasto się zezłoci, ok. 2-3 minuty. Podajemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami - co kto lubi.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA