Belgijskie gofry drożdżowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
Składniki:
- ok. 200-230 g mąki
- 80 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jaja
- 200 g masła
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ szklanki cukru perlistego lub rafinady
Do podania:
- cukier puder
- frużelina
- bita śmietana
- owoce
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy w rondelku. Mleko podgrzewamy lekko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy i odstawiamy na moment.
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jaja, masło i pastę z wanilii. Następnie dolewamy mleko z drożdżami i wyrabiamy ciągnące się ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.
Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy na nią po 1 dużej łyżce lub gałkownicy ciasta. Pieczemy w gofrownicy, aż ciasto się zezłoci, ok. 2-3 minuty. Podajemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami - co kto lubi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W