Miodowo-waniliowa panna cotta
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 szklanki kremówki (podzielone na 2 porcje)
- 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki stołowe zimnej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki maślanki
- Na sałatkę owocową:
- 3 brzoskwinie
- miąższ z 4 marakui
- 1 łyżka stołowa miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wlej połowę śmietanki. Wrzuć laskę wanilii, wsyp cukier, wlej miód. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 1 min. Wyjmij z rondla laskę wanilii. Rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wrzuć do płynu. Wymieszaj.Do miseczki wlej zimną wodę, wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. Przelej do gorącego płynu, mieszaj, aż dokładnie się połączą, a granulki żelatyny znikną. Wystudź płyn, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to 15-20 min. Ubij resztę śmietany, wlej do płynu, wymieszaj. Dolej maślankę. Wymieszaj na gładką masę. Przelej do 6-8 salaterek. Przykryj i wstaw do lodówki, żeby deser się ściął. Zajmie to od 3-4 do 24 godzin.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W