Miodowo-waniliowa panna cotta

Miodowo-waniliowa panna cotta
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 szklanki kremówki (podzielone na 2 porcje)
  • 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki stołowe zimnej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki maślanki
  • Na sałatkę owocową:
  • 3 brzoskwinie
  • miąższ z 4 marakui
  • 1 łyżka stołowa miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wlej połowę śmietanki. Wrzuć laskę wanilii, wsyp cukier, wlej miód. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 1 min. Wyjmij z rondla laskę wanilii. Rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wrzuć do płynu. Wymieszaj.Do miseczki wlej zimną wodę, wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. Przelej do gorącego płynu, mieszaj, aż dokładnie się połączą, a granulki żelatyny znikną. Wystudź płyn, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to 15-20 min. Ubij resztę śmietany, wlej do płynu, wymieszaj. Dolej maślankę. Wymieszaj na gładką masę. Przelej do 6-8 salaterek. Przykryj i wstaw do lodówki, żeby deser się ściął. Zajmie to od 3-4 do 24 godzin.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA