Creme brulee ze świeżym liściem laurowym i białą czekoladą
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 0,5 litra mleka 3,2 %
- 0,5 litra śmietanki 30%
- 80 g cukru + kilka łyżek
- 12 żółtek
- 6 świeżych listków laurowych
- 50 g białej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku wymieszaj mleko ze śmietanką i listkami laurowymi. Gotuj na średnim ogniu, aż mikstura się zagotuje. Odstaw na bok.
Utrzyj żółtka z cukrem i stopniowo wlewaj gorącą miksturę z mlekiem i śmietanką do miski z żółtkami. Uważaj, aby żółtka się nie ścięły! Przecedź przez sitko i odstaw do ostygnięcia.
Przelej do żaroodpornych kokilek średnicy od 12 do 15 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 100 stopni ok. 1 godzinę lub do momentu, kiedy przy poruszaniu foremki nie będzie już rzadkiego płynu, tylko zastygły krem. Wyciągnij kokilki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia, a następnie włóż je do lodówki.
Przed podaniem posyp powierzchnię każdej porcji cukrem i za pomocą palnika rozpuść go na karmel. Odstaw na chwilę i oprósz startą, białą czekoladą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź