Pate z wątróbki drobiowej
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pasztety i terriny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej (najlepiej indyczej)
- świeży tymianek
- kilka listków szałwii
- sól
- pieprz
- klarowane masło
- kulki granatu
- 2 małe szalotki
- 2 małe ząbki czosnku
- 2-3 łyżki śmietany 22%
- mały kieliszek koniaku
- 175 g masła + 150 g masła klarowanego + 2 łyżki do smażenia
- 1 łyżka czerwonego, marynowanego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbki myjemy i czyścimy z błon. Szalotki kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła, krótko przesmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, listki tymianku i drobno poszatkowaną szałwię. Po 2 minutach przelewamy całość do miksera.
Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła (1 łyżka) wrzucamy wątróbki, smażmy krótko, tak by w środku pozostały różowe. Przekładamy do malaksera. Patelnię po wątróbce mocno rozgrzewamy, dolewamy koniak i podpalamy, jak płomień zgaśnie, zdrapujemy pozostałości na dnie patelni. Przelewamy do miksera.
Gdy całość przestygnie, miksujemy na gładką masę. Dodajemy 175 g masła, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy ponownie. Dodajemy zimną śmietanę i krótko razem miksujemy. Dosypujemy ziarenka pieprzu różowego, mieszamy za pomocą łopatki. Przekładamy masę do ramekinów lub jednego większego ceramicznego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewamy wierzch klarowanym masłem i odstawiamy do całkowitego stężenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź