Pasztet z fasoli z żurawiną
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Pasztety i terriny, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 1,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- 80 g suszonej żurawiny
- jabłko szara reneta lub 1 gruszka
- łyżka sosu Worcestershire
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- łyżka suszonego majeranku
- pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Po chwili dodajemy starte na tarce jabłko lub gruszkę oraz sos sojowy i sos Worcestershire. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, majeranek, sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.
Całość smażymy, aby smaki się połączyły, a następnie przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na aksamitną masę. Pod koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną, łączymy z całością i przekładamy masę do miski.
Na tym etapie musimy mieć pewność, że masa ma idealny smak. Jeśli chcemy dodać pieprzu, soli lub np. odrobiny octu balsamicznego, to jest ten moment. Na końcu dodajemy jajko, żurawinę i posiekane orzechy.
Masę wylewamy do keksówki wyłożonej pogniecionym papierem do pieczenia i pieczemy 40-50 min w 180 stopniach. Gotowy pasztet pozostawiamy w keksówce do pełnego ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź