Zalewajka z kurkami podana z pieczonymi pierogami z białą kiełbasą
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Pierogi i pierożki, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Zalewajka:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 500 ml zakwasu do żurku
- 150 g kurek świeżych lub mrożonych
- kilka suszonych grzybów
- koperek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- sól
Farsz do pierogów:
- 500 g białej kiełbasy surowej (lub białego sera wędzonego)
- 100 g śliwki suszonej
- 1 cebula
- ziemniaki gotowane z zupy
- majeranek
- kminek mielony
- chrzan śmietankowy
- 500 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz czarny
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- drożdże suche
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalewajka: ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli. Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie, wyławiamy je i studzimy. Do wody z ziemniaków dodajemy zmielone grzyby suszone i zakwas - ale tylko klarowną część.
Cebulę pokrojoną drobno smażymy na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy kurki. Chwilę smażymy i dodajemy wszystko do naszej zalewajki. Na koniec duża ilość koperku i świeżo mielony czarny pieprz.
Farsz: białą kiełbasę pozbawiamy osłonek, przesmażamy na patelni i mieszamy, by rozpadła się na drobne kawałki. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę, majeranek, kminek, sól i pieprz do smaku. Lekko studzimy i łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Kiełbasę możemy zastąpić wędzonym twarogiem, to dla osób stroniących od mięsa. Farsz odstawiamy do przestudzenia, a my zabieramy się za ciasto na pierogi.
Ciasto: wyrabiamy ciasto z podanych składników, odstawiamy owinięte folią na 30 min. Rozwałkowujemy, kładziemy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem z mlekiem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podajemy na śmietanie, z chrzanem i koperkiem. Do tego miska zalewajki. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź