Zalewajka z kurkami podana z pieczonymi pierogami z białą kiełbasą

Zalewajka z kurkami i pierogami
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Pierogi i pierożki, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Zalewajka:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 500 ml zakwasu do żurku
  • 150 g kurek świeżych lub mrożonych
  • kilka suszonych grzybów
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • sól
Farsz do pierogów:
  • 500 g białej kiełbasy surowej (lub białego sera wędzonego)
  • 100 g śliwki suszonej
  • 1 cebula
  • ziemniaki gotowane z zupy
  • majeranek
  • kminek mielony
  • chrzan śmietankowy
  • 500 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz czarny
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • drożdże suche
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zalewajka: ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli. Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie, wyławiamy je i studzimy. Do wody z ziemniaków dodajemy zmielone grzyby suszone i zakwas - ale tylko klarowną część.

Cebulę pokrojoną drobno smażymy na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy kurki. Chwilę smażymy i dodajemy wszystko do naszej zalewajki. Na koniec duża ilość koperku i świeżo mielony czarny pieprz.

Farsz: białą kiełbasę pozbawiamy osłonek, przesmażamy na patelni i mieszamy, by rozpadła się na drobne kawałki. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę, majeranek, kminek, sól i pieprz do smaku. Lekko studzimy i łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Kiełbasę możemy zastąpić wędzonym twarogiem, to dla osób stroniących od mięsa. Farsz odstawiamy do przestudzenia, a my zabieramy się za ciasto na pierogi.

Ciasto: wyrabiamy ciasto z podanych składników, odstawiamy owinięte folią na 30 min. Rozwałkowujemy, kładziemy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem z mlekiem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podajemy na śmietanie, z chrzanem i koperkiem. Do tego miska zalewajki. Smacznego!

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA