Pierożki z ciasta filo z nadzieniem z wędzonej makreli
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 2 arkusze ciasta filo
- 1 żółtko
- woda
Nadzienie:
- 1 wędzona makrela
- garść liści szpinaku
- 2-3 łyżki jogurtu lub śmietany 12%
- skórka i sok z cytryny
- pieprz
Dodatki:
- granat
- zielona papryczka
- liście sałaty rzymskiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj nadzienie. Zdejmij skórę z makreli. Wytnij z niej filety, oczyść je z ości, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
Posiekaj liście szpinaku. W misce wymieszaj rybę, szpinak, śmietanę, skórkę i kilka kropli soku z cytryny. Dopraw całość pieprzem. Uwaga - konsystencja farszu nie może być za rzadka.
Żółtko roztrzep z łyżką wody. Przełóż 2 arkusze ciasta filo na deskę. Wytnij kilka podłużnych, prostokątnych pasków o szerokości ok. 10 cm.
Na dolną część każdego paska ułóż łyżkę nadzienia i zwiń pasek w trójkąt. Posmaruj każdego pierożka ubitym żółtkiem za pomocą pędzelka.
Na rozgrzanej patelni, na oleju smaż pierożki z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Wyciągnij pierożki z patelni, odsącz na ręczniku papierowym.
Pomasuj granat na desce, to sposób na łatwe wydobycie z niego pestek. Przekrój granat na pół i stuknij nożem nad miską tak, by wszystkie pestki wypadły. Pokrój papryczkę w cienkie plasterki na ukos.
Oderwij listki z sałaty rzymskiej. Na talerzu ułóż kilka listków. Na każdym listku ułóż po jednym pierożku. Danie posyp pestkami granatu i dodaj plasterki papryczki. Gotowe!
Posiekaj liście szpinaku. W misce wymieszaj rybę, szpinak, śmietanę, skórkę i kilka kropli soku z cytryny. Dopraw całość pieprzem. Uwaga - konsystencja farszu nie może być za rzadka.
Żółtko roztrzep z łyżką wody. Przełóż 2 arkusze ciasta filo na deskę. Wytnij kilka podłużnych, prostokątnych pasków o szerokości ok. 10 cm.
Na dolną część każdego paska ułóż łyżkę nadzienia i zwiń pasek w trójkąt. Posmaruj każdego pierożka ubitym żółtkiem za pomocą pędzelka.
Na rozgrzanej patelni, na oleju smaż pierożki z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Wyciągnij pierożki z patelni, odsącz na ręczniku papierowym.
Pomasuj granat na desce, to sposób na łatwe wydobycie z niego pestek. Przekrój granat na pół i stuknij nożem nad miską tak, by wszystkie pestki wypadły. Pokrój papryczkę w cienkie plasterki na ukos.
Oderwij listki z sałaty rzymskiej. Na talerzu ułóż kilka listków. Na każdym listku ułóż po jednym pierożku. Danie posyp pestkami granatu i dodaj plasterki papryczki. Gotowe!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia rumuńska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W