Pierożki z baraniną i ostrym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki krupczatki
- jajko
- 250 ml wrzątku
- sól
- Farsz:
- 400 g mielonej baraniny
- 2 duże cebule
- 5-7 ząbków czosnku
- łyżka ziaren kolendry
- 2 szczypty przyprawy sumak
- 2 szczypty mielonego kminu
- sól
- pieprz
- łyżka octu
- Sos:
- ¼ szklanki ocet spirytusowy
- ¼ wody
- chilli
- listki świeżej kolendry
- ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz do pierożków. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na patelni bez dodatku oleju. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Skarmelizowaną cebulę dopraw kolendrą, sumakiem, kminem.
Mieloną baraninę posól i popieprz. Dodaj do niej ocet spirytusowy i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierogi. Połącz wszystkie składniki i dokładnie je wyrób.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdą porcję ciasta nałóż farsz. Wszystkie brzegi ciasta zlep w harmonijkę.
Pierożki gotuj w bulionie do wypłynięcia przez ok. 8 -10 minut. Pierożki będą smakować jeszcze lepiej, jeżeli skąpiesz je w pikantnym ostrym sosie. Smacznego!
Mieloną baraninę posól i popieprz. Dodaj do niej ocet spirytusowy i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierogi. Połącz wszystkie składniki i dokładnie je wyrób.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdą porcję ciasta nałóż farsz. Wszystkie brzegi ciasta zlep w harmonijkę.
Pierożki gotuj w bulionie do wypłynięcia przez ok. 8 -10 minut. Pierożki będą smakować jeszcze lepiej, jeżeli skąpiesz je w pikantnym ostrym sosie. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Pierogi i pierożki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W