Pierożki z baraniną i ostrym sosem

Pierożki z baraniną  i ostrym sosem
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki
  • jajko
  • 250 ml wrzątku
  • sól
  • Farsz:
  • 400 g mielonej baraniny
  • 2 duże cebule
  • 5-7 ząbków czosnku
  • łyżka ziaren kolendry
  • 2 szczypty przyprawy sumak
  • 2 szczypty mielonego kminu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka octu
  • Sos:
  • ¼ szklanki ocet spirytusowy
  • ¼ wody
  • chilli
  • listki świeżej kolendry
  • ząbek czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj farsz do pierożków. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na patelni bez dodatku oleju. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Skarmelizowaną cebulę dopraw kolendrą, sumakiem, kminem.
Mieloną baraninę posól i popieprz. Dodaj do niej ocet spirytusowy i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierogi. Połącz wszystkie składniki i dokładnie je wyrób.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdą porcję ciasta nałóż farsz. Wszystkie brzegi ciasta zlep w harmonijkę.
Pierożki gotuj w bulionie do wypłynięcia przez ok. 8 -10 minut. Pierożki będą smakować jeszcze lepiej, jeżeli skąpiesz je w pikantnym ostrym sosie. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA