Zrazy po nelsońsku z ziemniakami i pieczarkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- ok. 500 g zrazówki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarenka jałowca
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 400 g pieczarek
- 100 g mrożonych podgrzybków
- 2 małe cebule
- 800 g ziemniaków
- olej
- mąka
- masło
- ½ szklanki śmietany 22%
- opcjonalnie ½ szklanki bulionu wołowego lub wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrazówkę tniemy na kotlety, każdy na pół i rozbijamy tłuczkiem. Rozgrzewamy olej, obtaczamy zrazy w mące i smażymy na złoto. Przyprawy, poza jałowcem i listkiem, rozgniatamy w moździerzu.
Na patelni po mięsie rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki. Jak puszczą wodę, odlewamy ją i prażymy grzyby – dodajemy rozmrożone, pokrojone podgrzybki. Cebulę przesmażamy z dodatkiem masła na tej samej patelni.
Ziemniaki kroimy w plastry i układamy jedną warstwę w naczyniu do zapiekania, przyprawiamy lekko mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Układamy część mięsa, przyprawiamy, przykrywamy cebulą i grzybami, podlewamy wodą z pieczarek i śmietaną. Warstwa ziemniaków, na to przyprawy, mięso, grzyby i cebula, przyprawy, śmietana, ziemniaki, przyprawy. Zalewamy śmietaną, przyprawiamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1h 20 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 -30 minut.
Na patelni po mięsie rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki. Jak puszczą wodę, odlewamy ją i prażymy grzyby – dodajemy rozmrożone, pokrojone podgrzybki. Cebulę przesmażamy z dodatkiem masła na tej samej patelni.
Ziemniaki kroimy w plastry i układamy jedną warstwę w naczyniu do zapiekania, przyprawiamy lekko mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Układamy część mięsa, przyprawiamy, przykrywamy cebulą i grzybami, podlewamy wodą z pieczarek i śmietaną. Warstwa ziemniaków, na to przyprawy, mięso, grzyby i cebula, przyprawy, śmietana, ziemniaki, przyprawy. Zalewamy śmietaną, przyprawiamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1h 20 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 -30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W