Pieczone ziemniaki z ziołowym sosem chimichurrii i mięsem z rosołu
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- mięso z rosołu (np. 1 udo z kurczaka, 1 kawałek karkówki, 1 kawałek szpondru wołowego)
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek natki
- ½ pęczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka chili w proszku lub świeże chili
- 50 g rozpuszczonego masła
- 30 g zimnego masła
- sól himalajska
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz. Nastaw piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki wysmaruj oliwą i rozpuszczonym masłem, wstaw do piekarnika na około 10-15 min.
Następnie ziemniaki naciśnij delikatnie, tak żeby były nadgniecione, ale nie całkowicie zgniecione. Oprósz je solą obficie, dodaj plaster masła na każdy ziemniak, wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
Mięso z rosołu obierz z kości, a następnie rozerwij za pomocą dłoni na mniejsze kawałki. Mięso dodaj do ziemniaków na ostatnie 5 minut pieczenia.
Zioła posiekaj drobno, same łodyżki drobniej od liści. Zioła i chili wymieszaj z oliwą, octem winnym, solą oraz startym na tarce czosnkiem. Upieczone ziemniaki podawaj z mięsem z rosołu oraz chimichurri.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź