Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy
Oceń przepis:
234 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 800 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (ze świeżymi drożdżami najpierw należy przygotować roczyn). W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić rękoma lub mikserem (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich podłużne chleby. 

Chleby przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub mąką pszenną) foremek - keksówek o wymiarach 21x10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), na około 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200º C przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA