Chleb orkiszowy
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 800 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 600 ml ciepłej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (ze świeżymi drożdżami najpierw należy przygotować roczyn). W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić rękoma lub mikserem (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich podłużne chleby.
Chleby przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub mąką pszenną) foremek - keksówek o wymiarach 21x10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), na około 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200º C przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź